Főoldal

Zalaszentiván Önkéntes Tűzoltó Egyesület az alábbi közleményt teszi közzé az avar és kerti hulladék égetésével kapcsolatban.

Zalaszentiván közigazgatási területén az avar és kerti hulladékok szabadban való égetését Zalaszentiván Község Önkormányzat 2/2003. (IV.7.) számú rendelet 15.§-a szabályozza:

 

(1) Avart és kerti hulladékot május elsejétől szeptember 15-ig tilos égetni. Avart és kerti hulladékot szeptember 16-tól április 30-ig minden hét első munkanapján 16 órától 22 óráig, csak jól kialakított tűzrakóhelyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).
(2) Szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.
(3) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.
(4) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

Megyei illetve országosan elrendelt tűzgyújtási tilalom idején tilos a tűzgyújtás az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területen. Tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést.

Tűzesetek elkerülése érdekében kérjük az alábbiak betartását:

  • a növényi hulladékot csak szélcsendes időben, és megfelelő tűzvédelmi szabályok betartásával szabad égetni.
  • a növényi hulladékégetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Az érintett területen az apró vadban okozható károk elkerülése érdekében vadriasztást kell végrehajtani.
  • a fasorok, facsoportok védelmét biztosítani kell.
  • az égetést szakaszosan, kezelhető nagyságú területen kell végezni, és csak az egyik szakasz felégetése után szabad a másik szakasz felégetéséhez hozzáfogni.
  • az égetés időtartamára a tűzoltásra alkalmas kéziszerszámmal ellátott, megfelelő létszámú, kioktatott személy jelenlétéről kell gondoskodni.
  • tilos a tüzet őrizetlenül hagyni, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.
  • égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb. - a parázslást, izzást meg kell szüntetni.

Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a tűz oltásán túlmenően, a Tűzoltóság haladéktalan értesítése.

Észlelt tűzesetet az 105 segélyhívó telefonszámon kell jelezni a tűzoltóságnak!

Ha további információra van szüksége akkor Zalaszentiván Önkéntes Tűzoltó Egyesület az alábbi elérhetőségeken áll rendelkezésére:
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: 30/2672289 (Pénzes Péter, egyesület parancsnoka)

Forrás:
Zalaszentiván Község Önkormányzat 2/2003. (IV.7.) számú rendelete
Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség felhívása